Kort nieuws

Antwerpers bouwen GPU-gebaseerde ‘supercomputer’

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers aan de Universiteit van Antwerpen hebben een platform voor computertomografie gebouwd van een enkele pc met vier grafische kaarten, elk met twee Geforce 9800-GPU‘s. Volgens de All Scale Tomographic Reconstruction Antwerp-groep (Astra) van de universiteit kan de pc de tweedimensionale opnamen die een CT-scanner genereert aan elkaar breien tot driedimensionale modellen. Hij doet dat in uren, terwijl een normale pc er weken voor nodig heeft. Al met al kost hun Fastra-rekenmonster nog geen vierduizend euro en verbruikt hij minder dan 1500 watt. De onderzoeksgroep claimt de eerste te zijn die zo veel GPU‘s in een standaard pc gebruikt.

Het maken van 3D-reconstructies is vrij rekenintensief, maar goed te doen op conventionele hardware. De onderzoeksgroep werkt echter aan methoden om 3D-reconstructies te maken met een beperkt aantal opnamen. Dat kan door vooraf bekende gegevens over het gescande object mee te nemen in de berekeningen. Het benodigde rekenwerk stijgt hierdoor echter explosief. De berekeningen blijken echter uitermate geschikt om op de single instruction multiple data-GPU‘s (SimD) uit te voeren. Het team wil nu een cluster aanleggen van een aantal Fastra‘s om andere 3D-reconstructies te doen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content