Kort nieuws

Anteryon wil beursnotering

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Opticaspecialist Anteryon wil nog dit jaar naar de beurs. Dat meldde de voormalige Philips-dochter vlak voor de jaarwisseling in de Financiële Telegraaf. De Amsterdamse Euronext heeft de sterke voorkeur, maar een notering aan de Amerikaanse Nasdaq is ook een optie. Met de tientallen miljoenen euro‘s die de beursgang moet opleveren, willen de Eindhovenaren hun lenzenproductie opschroeven van twee naar vijf miljoen per maand en nieuwe producten gaan maken, zoals kleine beamers en led-verlichting. De omzet moet in 2010 verdubbelen naar ruim 25 miljoen euro en volgend jaar doorgroeien naar 50 miljoen. Door aanloopverliezen eindigde Anteryon het afgelopen jaar vijf miljoen in de min, maar in 2010 verwacht het bedrijf zwarte cijfers te kunnen schrijven.

Anteryon produceert cameralenzen voor zaktelefoons van onder meer LG, Motorola, Nokia, Samsung en SonyEricsson, van VGA-resolutie tot 5 megapixel. Dit doet het met zijn eigen Waferoptics-technologie, een op halfgeleiderfabricage gebaseerd proces waarbij optische componentjes in kleine en grote series op plakken worden gemaakt en op waferschaal gestapeld. De resulterende lenzensets zijn erg klein: een paar millimeter in het vierkant en ruim een millimeter hoog. Doordat de technologie hetzelfde formaat plakken gebruikt als de CMos-beeldsensorindustrie, zijn optica- en sensorproductie volledig te integreren.

President-commissaris Jan Holleman kocht Anteryon in 2006 van Philips, toen het bedrijf nog vooral lenzen maakte voor cd- en dvd-spelers. Sindsdien heeft het bijna dertig miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Waferoptics-technologie voor telefooncamera‘s. Samen met grootaandeelhouder Evert van den Brandhof van de Alkmaarse schuimpompjesproducent Airspray heeft Holleman inmiddels een belang van bijna veertig procent in het bedrijf, dat zo‘n tweehonderdvijftig medewerkers heeft in Nederland en China. Andere investeerders zijn de bank BNP Paribas, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en durfkapitaalschieter Mentha Capital.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content