Android voegt ondersteuning Kotlin-programmeertaal toe

Reading time: 1 minute

Author:

Google heeft de Kotlin-programmeertaal officieel geadopteerd in de Android-softwareontwikkelkit. Tot nog toe werd alleen Java ondersteund als officiële ontwikkeltaal voor apps, eventueel aangevuld met C/C++. De stap was echter vrij eenvoudig; in zijn huidige versie is Kotlin volledig compatibel met Java en compileert naar bytecode voor de Java VM. Kotlin kan dan ook alle Java-bibliotheken gebruiken en de twee talen kunnen binnen een project door elkaar gebruikt worden. Ontwikkelaar Jetbrains ondersteunde zelf ook al Android.

Jetbrains, dat ook de basis levert voor de officiële Android-ide, ontwikkelt de taal sinds 2011 als opensource project. Kotlin kan gezien worden als een ‘tweede generatie’-taal die niet bijster veel nieuws onder de zon introduceert, maar juist belangrijke ontwikkelingen bijeenbrengt in een consistente en relatief eenvoudige syntax. De taal ondersteunt bijvoorbeeld de object-georiënteerde aanpak, maar leent ook van de functionele invalshoek. Wel legt Kotlin veel nadruk op type-safety en het vermijden van problemen met null-pointers.

Een vast omlijnd geheugenmodel is er dan weer niet. Kotlin ondersteunt namelijk verschillende back-ends; naast een JVM-compiler kan de taal omgezet worden in Javascript en er is ook een back-end in de maak voor native code. Voor elke back-end bepalen de Kotlin-ontwikkelaars wat de beste optie is; bij de JVM wordt garbage collection gebruikt, voor de native-editie wordt gedacht aan handmatige geheugenbeheer.