Kort nieuws

Android-rechtszaak stelt praktijk van herimplementaties op scherp

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Volgens de jury in de rechtszaak tussen Google en Oracle valt de programmeerinterface (Api) van de Java-bibliotheken onder het copyright en maakt Android hier inbreuk op. De jury waagt zich echter niet aan een uitspraak of dit onder ’fair use‘ valt. Oracle spande de zaak in 2010 aan nadat het via de overname van Sun de rechten rond Java in handen had gekregen. Google gebruikt een alternatieve implementatie van de Java-bibliotheken voor het Android-besturingssysteem.

De uitspraak is opmerkelijk en kan verstrekkende gevolgen hebben voor de computerindustrie. Algemeen wordt aangenomen dat een interface niet onder het copyright valt en het is gebruikelijk om concurrerende implementaties te maken van een systeem die dezelfde programmeerinterfaces volgen als het origineel. Een dergelijk product ziet er voor de andere software op het systeem hetzelfde uit en kan dus als directe vervanging dienen, terwijl de broncode er verder geen relatie mee heeft en de werking geheel anders kan zijn. Met de uitspraak dat Google met zijn herimplementatie het copyright van Oracle binnendringt, zouden ook andere partijen in de VS naar de rechter kunnen stappen om een licentie af te dwingen of de concurrerende implementatie stil te leggen.

Overigens kwam het Europese hof van justitie vorige week juist tot de tegenovergestelde conclusie. Sas vond dat het bedrijf World Programming zijn copyright schond door een herimplementatie met gelijke programmeerinterface te maken. Het hof oordeelde echter dat er nooit copyright geclaimd kan worden op de functionaliteit van een computerprogramma, dus ook niet op de Api‘s.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content