Kort nieuws

Android in groeispurt, Iphone blijft stijgen

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Smartphones blijven als een van de weinige consumentenmarkten goed presteren in de economische crisis, zegt marktonderzoeker Strategy Analytics. Afgelopen jaar namen de verkopen met maar liefst 20 procent toe tot 152 miljoen exemplaren wereldwijd. De regio Oost- en Zuidoost-Azië blijft de grootste afzetmarkt. Noord-Amerika heeft echter West-Europa ingehaald.

Het Android-smartphoneplatform van Google krijgt dit jaar stevige voet aan de grond. ’Android heeft snel een gezonde ondersteuning veroverd van operators, fabrikanten en ontwikkelaars. Een relatief laagkostig licentiemodel, de semi-opensource structuur en Googles ondersteuning voor cloud-diensten heeft bedrijven als HTC, Motorola, Samsung, T-Mobile, Vodafone en anderen aangemoedigd Android te ondersteunen‘, zegt Strategy Analytis-directeur Neil Mawston. ’Android heeft nu een goede positie om in de komende twee tot drie jaar een eersterangsspeler te worden in smartphones.‘ Er gaan dit jaar tien keer zo veel toestellen over de toonbank als vorig jaar, toen de eerste Android-gebaseerde apparatuur op de markt verscheen.

Ook het meer gevestigde Iphone OS zet zijn opmars door, met groeicijfers van 79 procent. Het platform van Rim dat ten grondslag ligt aan de Blackberry doet het ook goed. Vorig jaar heeft het Windows Mobile verstoten van de tweede positie. De nummer een Symbian moet ook marktaandeel inleveren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content