Kort nieuws

Android in beklaagdenbank om schending Frans-Nederlands Java-patent

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Gemalto sleept Google en de mobieltjesfabrikanten HTC, Motorola en Samsung voor een Texaanse rechter. De Frans-Nederlandse beveiligingsspecialist klaagt hen aan voor schending van zijn Java-patent in Android, de virtuele machine Dalvik en de bijbehorende ontwikkelgereedschappen. ’Onze gepatenteerde technologieën zijn essentieel voor het draaien van software die is geschreven in een hogere programmeertaal zoals Java op een apparaat met beperkte resources‘, aldus een woordvoerder van het bedrijf dat zijn hoofdkantoor heeft in Amsterdam maar voornamelijk opereert vanuit Marseille en Parijs. De bewuste technologieën zijn in de jaren negentig ontwikkeld bij Gemalto‘s R&D-centrum in Texas.

Sun heeft het patent onder meer verwerkt in Java Card. Deze technologie maakt het mogelijk om Java-gebaseerde applicaties veilig uit te voeren op betaalkaarten, smartcards en soortgelijke devices met een beperkte hoeveelheid geheugen. Op zijn beurt heeft Google Java Card toegepast in zijn Java Virtual Machine Dalvik, die weer onderdeel is van het Android-besturingssysteem. Daarmee zou de zoekmachinegigant inbreuk plegen op het Frans-Nederlandse patent. Hetzelfde geldt voor HTC, Motorola en Samsung, die Android gebruiken als basis voor hun mobiele telefoons.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content