Kort nieuws

Android-Api naar 1.0, eerste mobiel toch op tijd op de markt

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Ondanks speculaties eerder dit jaar dat de constante wijzigingen aan het Android-platform voor smartphones de marktintroductie ernstig zouden vertragen, heeft de Open Handset Alliance (OHA) een stabiele Api-versie uitgebracht en een toestel op de markt gezet. Voor wie het ontgaan mocht zijn, Google, HTC en T-Mobile USA hebben met veel bombarie de HTC Dream alias de T-Mobile G1 onthuld. Het apparaat komt voor 179 dollar op de Amerikaanse markt, in combinatie met een tweejarig abonnement. Europa volgt pas volgend jaar. Volgens onderzoekbureau Strategy Analytics zal Android goed zijn voor een bescheiden 4 procent van de Amerikaanse smartphoneverkopen in het vierde kwartaal.

Het idee achter Android is een platform te bieden waarmee derde partijen eigen applicaties kunnen ontwikkelen, die de gebruiker vervolgens eenvoudig kan installeren. Daarvoor is een stabiele programmeerinterface vereist, maar Google, de drijvende kracht achter Android, bleef maar schaven aan de Api. Daarmee zouden netwerkoperators niet genoeg tijd hebben om de toestellen aan te passen aan hun wensen. Bij de aankondiging van het Android-platform in november 2007 werd er gerekend op een marktintroductie de tweede helft van dit jaar. Die deadline is nu dus gehaald door HTC en T-Mobile.

Het is echter nog de vraag wanneer anderen zullen volgen. In de Open Handset Alliance zijn ook mobieltjesmakers LG, Motorola en Samsung vertegenwoordigd en netwerkoperators NTT Docomo, Sprint Nextel, Telecom Italia en Telefónica. Die hebben echter lang niet zo‘n uitgesproken mening over openheid als T-Mobile, dat het afgelopen jaar regelmatig zijn frustratie over gesloten platforms ventileerde.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content