Analisten overwegend pessimistisch over 2008

Reading time: 1 minute

Author:

De meeste IC-marktonderzoekers hebben inmiddels hun verwachtingen voor dit jaar naar beneden bijgesteld. Zo denkt Isuppli nu dat er voor ’slechts‘ 177 miljard euro aan chips zullen worden verkocht. Dat is altijd nog 4 procent meer dan vorig jaar, toen er voor 170 miljard over de toonbank ging. Aan het begin van het jaar dacht Isuppli echter nog aan een groei van 7,5 procent. De analist noemt de financiële onrust in de Verenigde Staten als belangrijkste reden.

Vorige maand deed collega Gartner al van zich spreken. Dit bureau halveerde zijn voorspellingen eveneens. Waar het afgelopen december nog uitging van een groei van 6,2 procent over 2008, is zijn laatste voorspelling een magere 3,4 procent. In-Stat is met 2,4 procent nog pessimistischer.

Future Horizons is de enige die 2008 nog niet wil afschrijven. Analist Malcolm Penn ziet nog altijd een sterke vraag naar chips. De gemiddelde verkoopprijs valt wat tegen, maar hij denkt dat die nog wel omhooggaat – is het niet in 2008, dan wel begin 2009. Hij wil dan ook zijn oorspronkelijke voorspelling voor dit jaar, twaalf procent groei, nog niet verlagen.