Kort nieuws

Amsterdamse waterstofauto wint Shell Eco-marathon

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Team H2A van de Hogeschool van Amsterdam heeft de Shell Eco-marathon gewonnen in de categorie prototype waterstofauto’s. Tijdens de zuinigheidsrace wist de Amsterdamse wagen gemiddeld 428,51 kilometer per kilowattuur af te leggen. Dat komt overeen met een rondje om de wereld voor 22 euro aan elektriciteit. De Eco-Runner van de TU Delft wist beslag te leggen op de tweede plaats, de Triple-X van Damstede Amsterdam claimde de tiende en laatste (geclassificeerde) plek. Ook in de categorie voor meer praktische urban waterstofauto’s deed een Nederlands team het goed: de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen behaalde de derde plaats met een auto die is goedgekeurd voor de openbare weg.

In de top van het klassement voor elektrisch rijden speelde Nederland geen rol van betekenis. De enige die zich wist te classificeren was – opnieuw – de Hogeschool van Amsterdam. Er deden nog vier Nederlandse team mee, maar zij werden om uiteenlopende redenen niet opgenomen in de uitslag.

De Shell Eco-marathon werd 15 tot 18 mei verreden op een circuit rondom Ahoy in Rotterdam. Er deden 198 teams mee uit Europa en Afrika. Het evenement trok naar schatting veertigduizend bezoekers.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content