Kort nieuws

Amsterdams instituut ontwikkelt kwantumsoftware

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het CWI, de UvA en de VU starten op het Amsterdam Science Park een multidisciplinair onderzoekscentrum gericht op kwantumsoftware, genaamd Qusoft. Doel is om software te ontwikkelen die de potentie van de kwantumcomputer maximaal uitbuit, maar ook om tot de optimale kwantumarchitectuur te komen en uit te vinden hoe de supercomputers kunnen worden getest en gedebugd. Daarnaast wordt kwantumcryptografie een belangrijk onderzoeksonderwerp.

Qusoft is een initiatief van Harry Buhrman, onderzoeksleider Algorithms and Complexity bij het CWI. Hij gaat het nieuwe centrum leiden met UvA-hoogleraar theoretische natuurkunde Kareljan Schoutens. ‘Het daadwerkelijke ontwerp van software en hardware voor kwantum-ict leidt tot een reeks van vragen die alleen kunnen worden beantwoord in een samenwerking tussen verschillende disciplines’, aldus Schoutens.

Qusoft positioneert zich complementair aan het Delftse Qutech, dat zich over de kwantumhardware ontfermd.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content