Technieuws

Amsterdams gereedschap bouwt compiler voor 96 kernen

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

In samenwerking met Ace Associated Compiler Experts uit Amsterdam heeft Clearspeed Technology een geavanceerde compiler gebouwd voor zijn CSX600-coprocessorarray. Deze 96 kernen tellende architectuur is te programmeren met de CN-taal van het Britse halfgeleiderbedrijf, een uitbreiding op C die parallellisme ondersteunt. De software om de code te compileren, construeerde Clearspeed met de Cosy-ontwikkelomgeving van Ace. ’Dankzij de open en modulaire structuur van Cosy hebben we een compiler kunnen bouwen die het 96-voudige parallellisme van de CSX600 effectief benut‘, aldus softwaredirecteur Andrew Wilde.

Clearspeed uit het Engelse Bristol maakt PCI-X- en PCI Express-gebaseerde versnellerkaarten die krachtige en zuinige coprocessorfunctionaliteit leveren voor een breed scala aan rekenintensieve toepassingen. Het hardwarehart van deze Advance-producten is de CSX600, een array van 96 parallelle processorelementen aan een SimD-datapad. Elk element is uitgerust met twee 64 bit FPU‘s, lokale registers en lokaal geheugen. De borden gaan vergezeld van het Clearspeed-softwareontwikkelpakket. Binnenkort verschijnt versie 3.0 van deze SDK, die de met Cosy gebouwde compiler bevat.

De Cosy-tools van Ace maken het mogelijk om compilers te genereren bij eigen processorarchitecturen. De voortgebrachte codeomzetters zijn geoptimaliseerd en bieden daardoor significant betere prestaties. Bovendien hoeven gebruikers van het gereedschap geen specifieke kennis te hebben over geavanceerde compilerraamwerken of optimalisatiefuncties.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content