Amolf ontwikkelt ‘s werelds eerste optische minicirculator


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Onderzoekers van Amolf hebben de eerste optische circulator ontwikkeld die zijn werking niet ontleend aan magneten, maar aan mechanische trillingen. Daardoor is het mogelijk de component veel kleiner uit te voeren, klein genoeg om in een optische chip te worden geïntegreerd.

Optische circulatoren zijn een soort rotondes voor licht, maar met strenge regels: een signaal dat binnenkomt op een poort moet de rotonde bij de volgende poort alweer verlaten. Maar als er wat licht terugkaatst uit die poort, moet dat weer bij de volgende uitgang eraf. Dit principe wordt onder meer gebruikt om bidirectionele signalen in een glasvezel van elkaar te scheiden.

Illustratie: Henk-Jan Boluijt/Amolf

Voor de werking van optische circulatoren is het essentieel om de symmetrie van de voortplanting van licht te kunnen doorbreken: het licht kan dan de omgekeerde route niet volgen. Dat kan worden bereikt met behulp van magnetisme, maar naar nu blijkt ook met trillingen.

Onderzoeksleider Ewold Verhagen en collega’s gebruikten een microscopisch kleine, trillende ring van glas. In die ring gaat het licht interacties aan met mechanische trillingen van de structuur. ‘We laten licht van een controlelaser rondgaan in de ring. Als er dan licht van een andere kleur ook de ring binnenkomt, gaat de ring trillen, door een kracht die we stralingsdruk noemen. Omdat licht anders beweegt door een trillende structuur dan door een structuur die niet trilt, breekt de stralingsdruk de symmetrie op dezelfde manier als een magnetisch veld dat zou doen’, licht Verhagen toe.