Amolf ontwikkelt ‘s werelds eerste optische minicirculator

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van Amolf hebben de eerste optische circulator ontwikkeld die zijn werking niet ontleend aan magneten, maar aan mechanische trillingen. Daardoor is het mogelijk de component veel kleiner uit te voeren, klein genoeg om in een optische chip te worden geïntegreerd.

Optische circulatoren zijn een soort rotondes voor licht, maar met strenge regels: een signaal dat binnenkomt op een poort moet de rotonde bij de volgende poort alweer verlaten. Maar als er wat licht terugkaatst uit die poort, moet dat weer bij de volgende uitgang eraf. Dit principe wordt onder meer gebruikt om bidirectionele signalen in een glasvezel van elkaar te scheiden.

Voor de werking van optische circulatoren is het essentieel om de symmetrie van de voortplanting van licht te kunnen doorbreken: het licht kan dan de omgekeerde route niet volgen. Dat kan worden bereikt met behulp van magnetisme, maar naar nu blijkt ook met trillingen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login