Technieuws

Amolf-onderzoekers stempelen transparante geleiders

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van Amolf hebben een nieuwe techniek ontdekt voor het maken van transparante geleiders in elektronische apparaten, zoals zonnecellen en smartphones. De methode is een combinatie van een nanostempelmechanisme en een chemisch proces. In vergelijking met bestaande productiemethoden leidt deze nieuwe techniek tot een beter geleidend product tegen lagere kosten.

Aan de basis van het nieuwe proces ligt Substrate conformal imprint lithography (Scil), een techniek ontwikkeld door Amolf en Philips. De onderzoekers stempelden eerst een patroon van nanokanalen in een dunne laag plexiglas bovenop een glazen ondergrond. Vervolgens werden de geultjes via een chemische reactie gevuld met zilver. De afmetingen van de resulterende stroomdraadjes zijn kleiner dan de golflengte van licht, waardoor ze geen kleuren uit het lichtspectrum weerkaatsen. Deze eigenschap maakt de geleider transparant.

Omdat de zilverkristallen netjes tegen elkaar aan in de kanalen liggen, kunnen elektronen er gemakkelijk hun weg in vinden. Daardoor kent de techniek een drie keer zo goede geleiding ten opzichte van een conventionele methode, die gebaseerd is op het opdampen van metalen. Bij dit opdampen gebruiken onderzoekers ook roosters met nanopatronen, waarop ze metalen laten neerslaan door verhitting. Hierbij gaat een deel van de metalen verloren en het opdampen kost veel energie.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content