Amolf- en Mesa+-onderzoekers wekken plasmonen elektrisch op

Reading time: 1 minute

Author:

Amolf-onderzoekers en collega‘s van de Universiteit Twente hebben een elektrische plasmongolfgenerator ontwikkeld. In het tijdschrift Nature Materials beschrijven zij hoe silicium nanodeeltjes ingeklemd tussen twee dunne metaalfilms plasmonen gaat uitzenden wanneer de sandwich onder spanning wordt gezet. De diameter van de deeltjes bepaalt de frequentie van de collectieve oscillaties in de elektronenzee, die overwogen worden als medium om informatie te ’vervoeren‘.

Plasmongolven planten zich voort tussen twee gouden metaalfilms. Zij worden opgewekt door silicium nanodeeltjes en ’ontsnappen‘ aan de bovenkant via kleine gaatjes.

Doordat plasmonen een relatief korte golflengte hebben en als het ware heel dicht tegen het metaaloppervlak zijn aangeplakt, kunnen er extreem kleine optische schakelingen, mee worden gebouwd. Daarmee wordt het mogelijk optische communicatietechnologie, die normaal relatief dikke glasvezels gebruikt, te integreren met – vanzelfsprekend elektronische – chips. Met de golfgenerator uit de groepen van Albert Polman (Amolf) en Jurriaan Schmitz (Mesa+) komt een dergelijke technologiecombinatie een stapje dichterbij, vooral omdat plasmonen tot nu toe met lasers moesten worden opgewekt.

Imec toonde eerder dit jaar een complementaire technologie: een manier om plasmonen te converteren naar een stroompje.