Technieuws

Ammoniak uit licht, stikstof en water

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Japanse onderzoekers zijn erin geslaagd een katalytisch systeem te ontwikkelen dat ammoniak produceert uit licht, stikstof en water. Ammoniak wordt beschouwd als een energiedrager die in de toekomst de rol van olie en gas kan overnemen. De verbinding is namelijk eenvoudig vloeibaar te maken en levert bij verbranding geen CO2 en onder de juiste omstandigheden ook geen smog-veroorzakend NOx op. Ammoniak is bovendien een grondstof voor kunstmest. Circa een procent van het wereldwijde energiegebruik wordt gebruikt om ammoniak te maken.

De synthese van ammoniak uit stikstof (N2) mag een chemisch hoogstandje worden genoemd, omdat de stikstof-stikstofbinding in N2 notoir moeilijk te verbreken is. De Japanners kregen het voor elkaar door gouden nanodeeltjes op een foto-elektrode aan te brengen. Onder belichting produceert dit systeem ammoniak en zuurstof uit een basische oplossing.

Op 6 mei verschijnt Bits&Chips 3 met een artikel over Nuons plannen om ammoniak te gaan produceren bij stroomoverschotten, en het te verbranden als er meer stroom nodig is.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content