Amerikanen winnen Tricorder-competitie

Reading time: 1 minute

Author:

Na vijf jaar is de Qualcomm Tricorder X-Prize vorige week tot een conclusie gekomen. Het Amerikaanse Final Frontier Medical Devices gaat naar huis met de hoofdprijs van 2,5 miljoen dollar, terwijl het Taiwanese Dynamical Biomarkers de tweede prijs van 1 miljoen ontvangt.

De competitie werd in 2012 uitgeschreven als uitdaging om een werkende tricorder te ontwikkelen, het handheld apparaatje voor medische diagnostiek uit Star Trek. Er werd een prijzenpot van tien miljoen dollar ingesteld voor partijen die een systeem konden maken van hooguit een paar kilo waarmee de meest voorkomende aandoeningen niet-invasief gediagnosticeerd kunnen worden. Uiteindelijk kwalificeerden zich 34 teams, waar in de zomer van 2014 tien finalisten uit werden gekozen.

Het winnende Dxter-systeem is geen geïntegreerd device maar een kit van een onafhankelijke sensoren. Samen met een Ipad-app kunnen deze gebruikt worden om een diagnose te stellen. De app is bedoeld voor gebruik door niet-specialisten, maar kan informatie zo nodig doorsluizen naar zorgprofessionals.

X-Prize en de Qualcomm Foundation, de initiatiefnemers van de competitie, hebben besloten te twee winnaars plus vier andere finalisten verder te begeleiden in het marktrijp maken van hun vinding. Hier wordt het restant van de prijzenpot plus extra financiering voor ingezet.