Kort nieuws

Amerikanen grijpen initiatief 450-mm-ontwikkeling (update)

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Globalfoundries, IBM, Intel, Samsung en TSMC gaan samenwerken in de staat New York om 450-millimeterproductie voor te bereiden. Gisteren kondigden de vijf halfgeleiderfabrikanten de oprichting aan van het Global 450 Consortium, dat zich onder aanvoering van Intel zal richten op de ontwikkeling 450-millimeterprocestechnologie. Los daarvan concentreert de IBM-alliantie ook zijn ontwikkelinspanningen voor 22- en 14-nanometerchips in de regio. Met de twee projecten is een investering gemoeid van in totaal 4,4 miljard dollar.

Meerdere aspecten van deze aankondigingen zijn opmerkelijk. Ten eerste het spierballenvertoon. Al eerder hadden Intel, TSMC en Samsung laten merken dat ze hoe dan ook grotere plakken willen, hoewel leveranciers van machines en materialen er formeel niet erg warm voor lopen en sleutelspeler ASML nog geen officieel standpunt heeft ingenomen (al lijkt het onwaarschijnlijk dat het zulke belangrijke klanten nee zal willen verkopen). Belangrijker is dat er een zenuwslopende transitie naar EUV-lithografie voor de deur staat. Het drietal chipmakers, en naar nu blijkt ook Globalfoundries en IBM, laat zich daar kennelijk niet door afschrikken en duwt gewoon door.

Ten tweede trekt Amerika het initiatief naar zich toe in 450-millimeterontwikkeling en laat het Europa voorlopig achter zich. Hoewel Europese chipfabrikanten geen behoefte hebben aan 450-millimeterfabs, zijn er krachten die strijden voor 450-millimeteractiviteiten in Europa – zelfs voor productie. Niet alleen zijn dat toeleveranciers van de chipindustrie, die subsidie wel zien zitten, ook maakt de Europese politiek zich zorgen dat Europa na geavanceerde IC-productie steeds meer strategisch belangrijke technologische kennis verliest.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content