Technieuws

Amerikanen controleren spin elektrisch

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het is onderzoekers van de University of Cincinnati en Ohio University gelukt spin elektrisch te controleren. Tot nu toe was het standaard hulpmiddel daarvoor het ferromagnetisme. In een spintronische transistor, die in theorie sneller werkt en minder energie genereert dan zijn ladingsgebaseerde evenknie, zou dat helaas niet praktisch zijn. Een magneet is namelijk nogal fors. ’Het is de heilige graal van de spintronica om spin met iets anders dan magneten te controleren‘, zegt Sergio Ulloa van OU.

De truc bleek een piepklein draadje indiumarsenide waarover een asymmetrisch elektrisch veld is aangebracht van begin tot eind. Wanneer elektronen zich daar doorheen bewegen, krijg je spin-gepolariseerde stroom. Dat wil zeggen, bij een temperatuur dicht bij het absolute nulpunt. Voor praktische toepassingen is het principe dus nog niet geschikt. Daar gaan de Amerikanen nu hun tanden inzetten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content