Analyse

Amerikaans hof: api toch geen gemeengoed

Pieter Edelman
Leestijd: 5 minuten

Google ging in de fout met het volgen van de Java-bibliotheek in Android. Dat heeft het hof van beroep in Washington geoordeeld in de langslepende zaak tussen Google en Oracle. Die uitspraak heeft verreikende gevolgen. Niet zozeer omdat Google nu misschien wel miljarden en miljarden dollars moet overmaken aan Oracle, maar omdat het duidelijk maakt dat het Amerikaanse rechtssysteem deze praktijk, die in de software-industrie vaker voorkomt, niet accepteert.

De zaak draait om de structuur van packages, classes en methodes in de standaardbibliotheek voor Java. Al vroeg in de ontwikkeling van Android kozen de ontwikkelaars ervoor om de loper uit te rollen voor derden die applicaties wilden ontwikkelen, of ‘apps’ zoals die later zouden gaan heten. In die tijd was dat nog niet heel gebruikelijk.

Daarvoor adopteerden ze Java als de programmeertaal voor applicatieontwikkeling. Dat was destijds een product van Sun Microsystems, maar de taal zelf was vrij te gebruiken en Android – toen nog een zelfstandig bedrijf – schreef een eigen implementatie, vrij van de Sun-code.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content