Kort nieuws

AMD wordt fabless, fabs worden foundry (update)

Pieter Edelman
Leestijd: 3 minuten

De kogel is door de kerk voor de in zwaar weer verkerende processorfabrikant AMD; het bedrijf splitst in tweeën. De maker van X86-processoren en Ati-GPU‘s gaat zich voortaan alleen nog maar bezighouden met ontwerp. De IC-fabricage-activiteiten worden uitgebreid en komen op eigen benen als een foundry met de weing fantasievolle naam The Foundry Company (TFC).

Twee investeerders uit Abu Dhabi steken minstens 6 miljard dollar in de nieuwe bedrijven. Advanced Technology Investment Company (Atic), dat in bezit is van de staat, betaalt AMD 700 miljoen dollar voor een aandeel van 55,6 procent in TFC en investeert daarop nog eens 1,4 miljard dollar in de foundryspin-off. Verder heeft Atic de komende vijf jaar tussen 3,6 en 6 miljard dollar toegezegd. AMD krijgt een aandeel van 44,4 procent in TFC. Een ander bedrijf uit Abu Dhabi, Mubadala Development, vergroot zijn aandeel in AMD naar bijna 20 procent met een investering van 314 miljoen dollar.

Een groot gedeelte van de investeringen in TFC gaan naar het uitbreiden van de productiecapaciteit in Dresden en een nieuwe 32 nanometer-fab bij Albany in de staat New York, die al op stapel stond. Voor deze nieuwe 300 mm-fab is naar schatting 3,2 miljard dollar nodig. TFC zegt te verwachten dat productie hier in 2011 kan beginnen. In Dresden heeft AMD op het moment twee fabs staan. Een ervan werkt al op 65 en 45 nanometer met 300 mm wafers. De oudere fab 30 werkt nog met 200 mm plakken. Deze oudere fab zal in de loop van 2009 worden geüpgraded voor 300 mm wafers en fab 38 gaan heten. AMD-de-foundry blijft hofleverancier van AMD-de-ontwerper. De techneuten van beide bedrijven zullen nauw met elkaar samenwerken. Het fabbedrijf neemt drieduizend werknemers mee van AMD en krijgt de huidige productiebaas Doug Grose als directeur. Ook de voormalige AMD-CEO Hector Ruiz gaat mee. De huidige baas van AMD, Dirk Meyer, blijft op zijn post.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content