Kort nieuws

AMD wil Java naar GPU brengen

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

AMD heeft zich samen met Java-beheerder Oracle achter het pas opgericht Sumatra-project geschaard om het platform geschikt te maken voor heterogene multicore processoren. AMD zegt te gaan helpen om de virtuele machine, de Java-taal en de Api‘s geschikt te maken voor (gedeeltelijke) uitvoer op grafische processoren. Naast software geschreven in deze taal moeten ook andere platformen gebaseerd op de virtuele machine van Java (JVM) hiervan kunnen profiteren, zoals JRuby, Jython en Scala.

Voor AMD is het van levensbelang dat de industrie aan het rekenen via GPU‘s gaat. Het bedrijf delft voortdurend het onderspit in de strijd met Intel om de beste CPU-architectuur, maar het loopt stappen voor wat betreft GPU‘s en de integratie van de twee processortypes. Het programmeren van deze hardwarematige versnellers is echter nog een punt waar de industrie mee worstelt.

OpenJDK – de officiële Java-implementatie die via de overname van Sun in de handen van Oracle kwam – startte het Sumatra-project in augustus op. In eerste instantie richt het zich op de virtuele machine om codedelen te vinden die op de GPU uitgevoerd kunnen worden, dus zonder dat de programmeur hier iets van merkt. Later moeten er ook Api‘s komen om GPU-versnellers expliciet aan te spreken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content