Kort nieuws

‘AMD verruilt Glofo voor TSMC’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

AMD staakt de pogingen om 28-nanometerchips bij Globalfoundries te produceren en gaat terug naar de tekentafel om een design bij TSMC in te leveren. Dat meldt de website Extremetech. Deze zomer verscheurden de fabless en de foundry, die nog niet zo lang geleden één bedrijf vormden, al hun contract, omdat de opbrengst van de Brazos-APU‘s zo‘n beetje nihil was. Ze spraken toen af dat AMD per werkende die zou betalen. Sindsdien is Glofo er echter naar verluidt niet in geslaagd de opbrengst naar een acceptabel niveau te tillen.

De actie van AMD is niet alleen broedermoord maar ook pikant omdat foundry‘s in de aanloop naar 28-nanometerchips voor verschillende procesvarianten kozen om zogeheten hoge-k-materialen in hun gates te verwerken. Glofo, aangesloten bij IBM‘s fabclub, koos voor de gate-first-benadering, terwijl TSMC ging voor gate-last. Begin dit jaar maakte de IBM-alliantie al bekend op twintig nanometer alsnog over te stappen op gate-last, al hield zij toen vol dat gate-first de juiste keuze was voor 28 nanometer.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content