Technieuws

AMD toont eerste heterogene processor

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Na jarenlang sleutelen heeft AMD op de Computex-show in Taiwan zijn Fusion-technologie voor heterogene processoren gedemonstreerd. Ook heeft het bedrijf een fonds ingesteld voor bedrijven die met de technologie nieuwe business willen creëren. De Fusion-lijn verbindt reguliere X86-cores met programmeerbare vectorprocessoren voor graphics op een die. Het wordt vaak beschouwd als het samenbrengen van CPU en GPU in een verpakking, maar de integratie gaat verder: de vectorrekenaars zijn aangesloten op dezelfde snelle processorbus en hebben volledige toegang tot het werkgeheugen. Fusion biedt dus een heterogene processor met CPU en uitgebreide SimD-capactiteiten. AMD spreekt zelf over Accelerated Processing Units (APU‘s).

Fusion staat al lang op de agenda van AMD. In 2006 nam de maker van X86-CPU‘s de Canadese ontwikkelaars van GPU‘s Ati over voor bijna 4,3 miljard euro. Ati is een van de twee makers van geavanceerde grafische processoren. Rond die tijd begonnen zowel Ati als concurrent NVidia te spreken over het inzetten van hun processoren voor algemene rekentaken in plaats alleen voor grafische bewerkingen. GPU‘s zijn van nature goed in vectorrekenen: een enkele bewerking wordt daarbij uitgevoerd op een groot aantal datapunten tegelijk. Dat komt ook van pas bij multimediataken, maar bovendien bij specifieke rekenintensieve klussen zoals simulaties. GPU‘s kunnen daardoor als krachtige rekenversnellers dienen. Ze zijn echter niet berekend op programmeren voor andere dan grafische taken. De laatste jaren hebben zowel Ati als NVidia hard gewerkt om dat te veranderen.

Fusion integreert elementen van de GPU op de processor-die en maakt ze volledig programmeerbaar. In de visie van AMD wordt het geheugen gepartitioneerd tussen de GPU en de CPU, maar zijn er snelle functies om tussen die twee te kopiëren zonder de externe systeembus aan te spreken. In de toekomst moeten er efficiëntere geheugenstrategieën uitkristalliseren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content