Kort nieuws

AMD neemt procestechnologisch leiderschap over van Intel

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Met de lancering van zijn eerste serie 7-nanometerchips steekt AMD Intel voorbij op procestechnologisch gebied. De underdog in de cpu-markt deelt daarmee een gevoelige tik uit aan de marktleider die sinds het begin van deze eeuw technologisch vooropliep in de halfgeleiderindustrie. De performance van AMD’s nieuwe en Intels beste producten is echter nog niet uitgebreid met elkaar vergeleken, dus het is niet duidelijk of AMD’s chips krachtiger zijn dan die van Intel. Het gaat om cpu’s en gpu’s bedoeld voor toepassing in datacentra en voor training van ai.

Intels 10-nanometerchips – grofweg equivalent met TSMC’s 7-nanometerproces waar AMD gebruik van maakt – zouden eind 2015, begin 2016 begin op de markt verschijnen. Door opbrengstproblemen is de introductie echter meermaals doorgeschoven. De huidige officiële prognose voor volumeproductie is eind 2019, maar er gaan geruchten dat de generatie zal worden geannuleerd omdat de 7-nanometerchips er vlak achteraan komen. In de media is ook gesuggereerd dat Intel zijn 10-nanometerproces heeft aangepast richting 12-nanometertechnologie om de yield issues op te lossen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content