Kort nieuws

AMD, Arm en consorten komen met eerste spec voor heterogene multicore

Leestijd: 1 minuut

De HSA Foundation heeft versie 1.0 vrijgegeven van zijn specificatie om cpu’s, gpu’s en andere processorelementen in een systeem samen te laten werken. De specificatie schrijft voor hoe deze processorelementen het werkgeheugen kunnen delen, zodat er geen data heen en weer gekopieerd hoeven te worden tussen bijvoorbeeld cpu en gpu. Daarnaast beschrijft HSA een virtuele-machinespecificatie die als universele taal gebruikt kan worden voor het programmeren van de verschillende elementen. Drivers moeten deze intermediaire Hsail-specificatie naar platformspecifieke machinecode vertalen.

De HSA Foundation werd in 2012 opgericht door AMD, Arm, Imagination, TI en Mediatek. Korte tijd later sloten ook Samsung en Qualcomm zich aan. Zij beogen met de specificatie een universele aanpak om heterogene processorsystemen te programmeren, uiteenlopende van mobiele socs tot hpc-systemen.

De specificatie bestaat uit drie delen. Deel een is bedoeld voor hardwaremakers en definieert wat er nodig is om een HSA-compliante chip te maken. Deel twee is bedoeld voor tool- en compilerleveranciers; zij zijn verantwoordelijk voor producten die de laagniveau Hsail-specificatie genereren. Deel drie is gericht op applicatieontwikkelaars en specificeert de Api om de hardwarebronnen te beheren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content