Achtergrond

Amber: een revolutie in radar

Albert Huizing is senior onderzoeker bij het radarteam van TNO. Hij houdt zich al bijna dertig jaar bezig met radar en stond aan de wieg van Amber.

Leestijd: 4 minuten

Eind dit jaar verwacht TNO versie 4.0 op te leveren van zijn betaalbare digitale multibeamradar Amber. Het systeem is oorspronkelijk ontwikkeld voor kleine toestellen die vliegen zonder hulp van de verkeersleiding. Inmiddels kijken de TNO‘ers naar veel meer toepassingen, van havenbewaking tot zorg op afstand.

Kort voor de Tweede Wereldoorlog ontdekte en ontwikkelde de Haagse tak van TNO in het diepste geheim het radarprincipe, ongeveer tegelijk met de Amerikanen, Duitsers en Engelsen. Sindsdien zijn we een belangrijke speler gebleven. In 1975 introduceerden we de Fucas en in 1995 de Pharus, radarsystemen met respectievelijk een passieve en een actieve phased array (zie kader).

Tegenwoordig is TNO zelfs een van de leidende partijen op het gebied van phased array-radars. We hebben bijvoorbeeld een flinke bijdrage geleverd aan de active phased-array radar (Apar), die Thales in de jaren negentig heeft ontwikkeld voor luchtverdedigingsfregatten. De Engelsen kwamen pas tien jaar later met een vergelijkbaar systeem, terwijl de Amerikanen nog steeds met passieve phased arrays rondvaren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content