Technieuws

Alternatieve kernfusiereactor voor het eerst opgestart

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Op het Max Planck Institute for Plasma Physics in het Duitse Greifswald heeft de Wendelstein 7-X-fusiereactor donderdag zijn eerste plasma geproduceerd. Daarmee is na twintig jaar van voorbereiding en constructie de eerste stap gezet om erachter te komen of zogenaamde stellarator-reactoren de weg wijzen naar een bijna onuitputtelijke energiebron.

De Wendelstein-7-X is niet de eerste, maar wel de grootste stellarator-fusiereactor ter wereld. Hij is, in tegenstelling tot de bekendere tokamak-reactor die voor het Iter-project wordt geconstrueerd, zo ontworpen dat hij de vorm volgt die het fusieplasma aanneemt. Daardoor kan een stellarator in principe continu werken. Een tokamak werkt noodgedwongen met pulsen, omdat het plasma maar eventjes in bedwang kan worden gehouden.

Het ontwerp van de Wendelstein-7-X is een kunststukje op zich. De wanden van het apparaat zijn wonderlijk gekronkeld en de positionering van de magneten eromheen luistert uiterst nauw. Het ding heeft daarom wel iets wel van een gigantische cirkelvormige wokkel. Alleen met supercomputers kon de juiste configuratie worden berekend.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content