Technieuws

Altera toont Stratix IV-werkpaard

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Altera heeft zijn nieuwe generatie Stratix-FPGA‘s aangekondigd voor later dit jaar. De voornaamste verbetering van deze Stratix IV ten opzichte van de vorige generatie is domweg spierkracht: de FPGA‘s tellen volgens het bedrijf 2,5 miljard transistoren. Ter vergelijking: Intels dual-core Itanium 2‘s tellen zo‘n 1,7 miljard transistoren, Xilinx‘ Virtex-5-FPGA‘s zo‘n 1,1 miljard.

De Stratix IV‘s hebben tot 680 duizend logische elementen, de bouwblokken van een FPGA. Dat is twee keer meer dan de vorige generatie. Altera zegt dat de processoren op 40 nanometer half-node zijn geproduceerd bij TSMC. Daarmee zou het silicium 10 procent sneller zijn en tegelijk 10 procent minder energie gebruiken dan met een 45-nanometerproces. De rekenaars bevatten 22,4 Mbit aan embedded geheugen en 1360 18×18-vermenigvuldigers.

Analisten zijn uitgesproken positief over de nieuwe chips. Ze buitelen met superlatieven over elkaar heen om de transistoraantallen de hemel in te prijzen. ’Deze kleine deugnieten zijn ongelofelijk. Het grootste lid van de familie bevat 2,5 miljard transistoren!!!‘, schrijft Clive Maxfield van Programmable Logic Designline, grif toegevend dat meerdere uitroeptekens hem krankzinnig doen overkomen, maar dat voor de gelegenheid maar even negerend. Gartner drukt het in EE Times wat omzichtiger uit: ’Erg indrukwekkend op twee fronten. Het product troeft Xilinx af en het niveau van transceiverondersteuning is buitengewoon en zal Altera helpen in de communicatiemarkt‘, zegt Gartner-analist Bryan Lewis.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content