Technologie

Altera maakt sprong naar 28 nanometer

Pieter Edelman
Leestijd: 3 minuten

Het afgelopen jaar liet Altera al diverse brokjes informatie over zijn nieuwe generatie FGPA‘s en ’metaallaagprogrammeerbare Asics‘ op 28 nanometer doorsijpelen. De fabless heeft nu officieel zijn vijfde generatie uit de doeken gedaan. De devices komen dit jaar op de markt.

Net als bij de voorgaande generaties heeft het halfgeleiderbedrijf zijn FPGA-lijn in drie productfamilies opgehakt. De Stratixen bieden pure rekenkracht, maar verstoken relatief veel en kosten ook navenant meer. Deze devices worden gefabriceerd op TSMC‘s 28 nm high performance-procestechnologie, net als de Hardcopy-Asics. Aan de onderkant van de productlijn zijn er de goedkope en energiezuinige Cyclone-devices met beperkte prestaties. Daartussenin zitten de Arria‘s. De Cyclone‘s en Arria‘s worden eveneens gemaakt bij TSMC, maar dan met de low power-procestechnologie. Daarmee kiest het bedrijf een andere koers dan aartsrivaal Xilinx, dat voor al zijn devices het gecombineerde high performance/low power-proces gebruikt. Altera zegt dat zijn devices met de expliciete keus voor low power of high performance beter op de beoogde toepassing inspelen.

Zowel de Cyclones als de Arria‘s en de Stratixen beschikken over mogelijkheden om IP te beschermen tijdens het programmeren van de SRam-cellen via 128 bit of 256 bit AES-encryptie. Sleutels zijn zowel in vluchtig als niet-vluchtig geheugen te programmeren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content