Alten koopt PTS

Reading time: 2 minutes

Author:

Het Franse Alten neemt alle aandelen in PTS Software over van Vedior Groep Nederland Specialisten. Het consultancybureau was in Nederland al actief in technische systeemontwikkeling met kantoren in Capelle aan den IJssel en Eindhoven. De acquisitie voegt ongeveer honderd technische-software-engineers toe aan het personeelsbestand van Alten in Nederland. In totaal komt dat uit op 170.

PTS stond al een tijdje in de etalage. ’Onze activiteiten sloten niet goed aan bij Vedior‘, vertelt PTS-directeur Henk van Schilt. ’We pasten niet in het bedrijvenportfolio. Vedior zit niet in de technische software en is het niet gewend om te werken met risicodeling of interne kennisontwikkeling. Onderling hebben we daarom besloten op zoek te gaan naar een overnamepartner.‘ Alten en PTS sluiten goed op elkaar aan, vindt Van Schilt. ’Alten zit veel meer in onze markt dan Vedior. Ook geografisch sluit het heel elegant aan. Wij zitten vooral in het midden, het oosten en de regio Eindhoven. Alten heeft juist veel contacten in de Randstad.‘

De aankoop past ook in strategie van Alten. ’Naast Duitsland en Spanje is de Benelux een van de regio‘s waar Alten hard wil groeien‘, zegt Eric Haesen die samen met Arjen van Herwaarden de Nederlandse vestiging onder zijn hoede heeft. ’We zitten nu op 850 medewerkers in de Benelux. In 2010 moeten dat er zo‘n 1200 zijn.‘ Ongeveer de helft van de mensen zijn software-engineers, bijna een derde doet elektromechanische engineering en de rest zit in IT-diensten (vooral in België).

’Alten stelt vast dat er een trend is bij grote klanten om selectiever te worden in de inkoop van diensten en te kiezen voor een steeds kleiner aantal (preferred) leveranciers‘, zo klinkt het in een persbericht. ’Daarbij zijn zowel de gespecialiseerde kennis als de omvang van de leverancier bepalend. De overname van PTS geeft in beide opzichten gehoor aan deze trend en stelt Alten beter in staat om tot de groep geselecteerde leveranciers te blijven horen.‘

PTS is gespecialiseerd in onder meer Embedded Linux en Windows Embedded. Het bedrijf met kantoren in Baarn en Son is de enige Windows Embedded Gold Partner van Microsoft in de Benelux met expertise op het gebied van board support packages, device drivers en applicatieontwikkeling.

Alten levert diensten in technische consultancy en engineering. Met meer dan 10 duizend medewerkers in veertien landen bedient de Franse firma grote Europese bedrijven in automotive, energie, industrie, lucht- en ruimtevaart en telecom. Alten is opgericht in 1988 en sinds 1999 genoteerd aan Parijse Euronext-beurs.