Achtergrond

Alles over Ethernet

Antoine Hermans, Henri Faber
Leestijd: 7 minuten

De algemene beschikbaarheid van snelle Ethernet-verbindingen nodigt uit tot allerlei nieuwe toepassingen waar de technologie oorspronkelijk niet voor is ontworpen. Met het gebruik van bestaande netwerkinfrastructuren zijn grote kostenbesparingen te bereiken. Antoine Hermans en Henri Faber van Adeas delen hun ervaringen.

Met de opkomst van snelle netwerkverbindingen zoals Gigabit Ethernet is het nu mogelijk om snelle realtime datastromen gebruik te laten maken van goedkope standaard netwerkcomponenten in plaats van dure dedicated verbindingen. Vanwege de alomtegenwoordigheid van Ethernet-netwerken is er een trend om allerlei apparatuur onderling met Ethernet te verbinden. Er zitten echter haken en ogen aan het gebruik voor het verspreiden van snelle realtime datastromen. Omdat de technologie is ontwikkeld voor het transport van niet-tijdkritische data zijn de eigenschappen totaal anders dan die voor een realtime applicatie gewenst zijn. Waar bijvoorbeeld digitale video een continue stroom is met een constante snelheid, is Ethernet een pakketgebaseerd medium waarvan het gedrag over tijd nogal kan verschillen.

Een Ethernet-netwerk bestaat uit een aantal knooppunten die onderling met elkaar zijn verbonden. Niet elk knooppunt heeft een directe verbinding met alle andere. Om data van het ene punt naar het andere te sturen, moet het door een aantal andere knopen worden gerouteerd. Het is mogelijk dat er tussen twee punten meerdere routes bestaan. De tijd die een pakket nodig heeft om van de zender naar de ontvanger te komen, is afhankelijk van de gekozen route door het netwerk. Ook de hoeveelheid ander verkeer dat gebruikmaakt van (een deel van) dezelfde route beïnvloedt onze datastroom. Bij drukke lijnen kan het zo zijn dat datapakketten af en toe op elkaar moeten wachten. Ook is het mogelijk dat een datapakket helemaal niet meer aankomt. Dit kan gebeuren door externe invloeden zoals een elektriciteitsontlading bij bliksem in de omgeving van de kabel of door interne factoren zoals overbelasting van het netwerk.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content