‘Alle Nokia-smartphones krijgen NFC’

Reading time: 2 minutes

Author:

Nokia‘s uitvoerend vicepresident voor markten Anssi Vanjoki heeft op de Mobey Forum-conferentie in Helsinki gezegd dat zijn bedrijf vanaf volgend jaar alle nieuwe smartphone-modellen gaat uitrusten met Near Field Communication-functionaliteit (NFC). Hij zei verder dat alle open businessmodellen ondersteund zullen worden. Aangenomen kan worden dat de telefoons daarmee zowel de klassieke NFC-functionaliteit van bijvoorbeeld betaal- en toegangspassen kunnen emuleren, als modernere applicaties waarbij de NFC-communicatie in mobiele-telefoontoepassingen worden opgenomen.

Dat is goed nieuws voor NXP. De chipmaker heeft warme banden met Nokia op het gebied van NFC en leverde tot nog toe altijd de IC‘s voor de Finse Near Field Communication-modellen. De kans is dus groot dat zij ook voor de nieuwe telefoons het NFC-silicium mogen gaan leveren. Belangrijker is echter dat het initiatief de toepassingen van NFC als geheel een boost zou kunnen geven, een van de sleutelgebieden voor NXP.

Er wordt al lange tijd gesproken over het toevoegen van de technologie aan mobieltjes. Nokia is een van de voortrekkers en bracht in het verleden enkele feature phones met NFC uit. Die dienden vooral om de technologie te demonstreren. Wat volgde was een lange stroom proefprojecten voor betalen met NFC-telefoons.

Tot massale adoptie van NFC kwam het tot nog toe echter niet. Een deel van het probleem was de strijd tussen mobieltjesmakers en operators om de controle over de NFC-applicaties, ofwel of de toepassingen op de simkaart of op een apart geheugen in de telefoon zelf zou komen. In 2008 werd er een technologie gestandaardiseerd voor communicatie tussen NFC en sim, het Single Wire Protocol (SWP). Uit Vanjoki‘s opmerking over open businessmodellen kan worden opgemaakt dat zowel het SWP als een apart geheugen zullen worden ondersteund. NXP heeft hiervoor een sterke troef in handen. Een jaar geleden bracht het een IC uit dat beide methoden aankan, de PN544.