Nieuws

Algemene Rekenkamer proeftuin

Leestijd: 3 minuten

Onroerend Groen doet draadloze pilot voor Rijksgebouwendienst Onroerend Groen, een spin-off van Melexis Telecom in Utrecht, gaat voor de Rijksgebouwendienst een draadloos pilotproject uitvoeren. De gebouwbeheerssystemen van de Algemene Rekenkamer in Den Haag krijgen een draadloze laag voor de besturing van beveiliging, energie en licht. Bij succes volgt ook de vestiging van de Raad van State in de hofstad.

In de gebouwen komen basisstations, sensoren en actuatoren met zendontvangers en laagniveau protocollen van verschillende aanbieders in de 868 MHz-markt. Doel is de beste draadloze technologie boven te halen. ’We gaan chipfabrikanten vragen om hun beste transceivers‘, zegt Rick Wolleswinkel, directeur van het per 1 januari 2005 verzelfstandigde Onroerend Groen. ’We gaan een half jaar monitoren hoe draadloze verbindingen zich gedragen in praktijksituaties.‘

Onroerend Groen brengt daarvoor een draadloze laag aan op het gebouwbeheerssysteem (GBS) van de Algemene Rekenkamer. Die schil bestaat uit basisstations die ieder zo‘n 200 tot 300 vierkante meter beslaan en 10 tot 30 apparaten en sensoren draadloos bedienen in een stervormige netwerktopologie. De radio‘s werken op 868 MHz, maar de gebruikte protocollen liggen niet vast. Elk sternetwerk is met één draadloze technologie uit te voeren. Dat kunnen (802.15.4) Zigbee-chips zijn van Chipcon, Radiometrix of ZMD in combinatie met verschillende commerciële open protocollen, maar ook bedrijfseigen draadloze modules van bijvoorbeeld Cypress of Z-wave zijn op een eerlijke manier te vergelijken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content