Reading time: 2 minutes
Author:
Alcatel-Lucent heeft de architectuur voor mobiele zendmasten radicaal op de schop genomen en denkt daarmee zowel het energieverbruik als de kosten ervan met de helft terug te kunnen brengen, terwijl de antennemasten een stuk minder opvallend kunnen worden. En o ja, de doorvoer wordt ook nog eens een stuk hoger. De Lightradio-oplossing, die naar verwachting volgend jaar op de markt zal komen, zet hiervoor een mix in van software-defined radio, phased array-antennes en centrale IP-processing.
In de huidige situatie doen zendmasten alle bewerkingen voor het verzenden en ontvangen van data zelf. Dat vereist een flinke lading hardware plus koeling bij de mast. Daarnaast is er voor elke communicatiestandaard een aparte set antennes nodig.
Alcatel-Lucent stelt nu voor om het grootste deel van de processing weg te halen bij de zendmast en onder te brengen bij de datacentra van de provider. Dat biedt schaalgroottevoordelen op en maakt het onderhoud eenvoudiger. Bovendien kan de capaciteit per zendmast worden geschaald naargelang de situatie, zodat er in totaal minder rekenkracht paraat hoeft te staan.
Wat er bij de zendmast overblijft, is een reeks kubusjes met een gewicht van driehonderd gram en een zijde van zo‘n zes centimeter, die de plaats van de antennes innemen. Deze doosjes combineren een actief antenne-element met de benodigde elektronica voor bundelvorming. Hart van de elektronica is een systeemchip die samen met Freescale werd ontwikkeld. De antennekubusjes zijn niet gebouwd voor een specifieke standaard. Via software kunnen ze worden geprogrammeerd voor bijvoorbeeld 2G, 3G of LTE. Elk kubusje verstookt 2 watt.
Alcatel-Lucent zegt dat de oplossing ook nog eens zeer schaalbaar is. Voor een zendmast zijn typisch vijftien tot dertig kubusjes nodig, maar ze zijn ook zelfstandig of in een klein groepje inzetbaar voor kleinere bereiken en gelokaliseerde oplossingen. Het enige dat nodig is, is een breedbandverbinding.