Airbus en TNO richten zich op lasercommunicatie met satelliet

Reading time: 1 minute

Author:

TNO en Airbus Nederland willen zich in de ontluikende markt voor lasergebaseerde satellietcommunicatie mengen. Dataverbindingen in de ruimte zijn nu vaak gebaseerd op radiogolven, maar laserlicht biedt een aantrekkelijk alternatief dat grotere datastromen aankan en goedkoper kan opereren. De twee bedrijven willen hier een graantje van meepikken door optische gigabit-zendontvangers te ontwikkelen voor de grondstations.

Als eerste stap hebben de twee partners een contract getekend om het komende jaar een prototype van een optische gigabit-terminal te maken. TNO brengt daarbij zijn ervaring in met optische ruimte-instrumenten en semiconapparatuur. Airbus Nederland zal deze technologieën vervolgens industrialiseren en leveren.

Een experimentele lasercommunicatieopstelling van TNO

De samenwerking werd bekrachtigd tijdens de opening van de nieuwe productiefaciliteit van Airbus Nederland in Oegstgeest. Het bedrijf zal hier motorframes produceren voor de toekomstige Ariane 6-raket, waarmee Europa relevant wil blijven op het wereldwijde toneel van satellietlanceringen. Ook de interstage, de verbinding tussen de twee trappen, voor de kleinere Vega-C-raket zal er geproduceerd worden. De nieuwe faciliteit is opgezet volgens de industrie 4.0-filosofie en huisvest een gerobotiseerde en gedigitaliseerde productielijn.