Kort nieuws

Agoria waarschuwt voor terugval investeringen

Koen Vervloesem
Leestijd: 1 minuut

Vorig jaar groeide de Belgische technologische industrie volgens Agoria met 2,2 procent. Dat is een stuk minder dan de verwachte 3,9 procent. De technologiefederatie wijt dit onder meer aan een groot aantal stakingen. Hierdoor gingen minstens 150 duizend mandagen verloren, wat gepaard ging met een gezamenlijk omzetverlies van 370 miljoen euro.

Vooral de sectoren metalen en materialen (-2,0 procent) en informatica (+0,5 procent) stelden teleur. ’Onze bedrijven hadden duidelijk te lijden onder de eerder zwakke groei in de buurlanden, die toch onze voornaamste afzetmarkten zijn‘, constateert Remi Boelaert, hoofdeconoom van Agoria. De Belgische technologische bedrijven groeien niet voldoende om de werkgelegenheid te kunnen handhaven. Vorig jaar gingen ruim 4000 jobs, of 1,6 procent, verloren in de technologische industrie. Agoria verwacht dat er in 2006 ruim 2500 banen zullen sneuvelen. ’Uit ervaring weten we dat de productie jaarlijks met minimaal 4 procent moet toenemen om de werkgelegenheid op peil te kunnen houden. En dat is de laatste jaren spijtig genoeg niet altijd het geval‘, betreurt Agoria.

Voor 2006 voorspelt Agoria een groei van 3,3 procent op basis van een enquête onder zijn leden. Toch is de federatie bezorgd. De investeringen in de technologische industrie vertonen al sinds 2000 een dalende trend en de voorspelde lichte verbetering in 2006 is nog te onzeker. Belgische bedrijven verliezen op buitenlandse markten bovendien terrein ten opzichte van hun directe concurrenten uit Nederland, Frankrijk en Duitsland, zo blijkt uit onderzoek van ING en de Oeso.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content