Kort nieuws

Agoria vraagt noodmaatregelen om politieke crisis te overbruggen

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De politieke crisis in België mag niet doen vergeten dat de economische crisis nog niet voorbij is, waarschuwt Agoria. ’Ondanks een lichte heropleving in het voorjaar blijven de bedrijven in de grootste onzekerheid voor de rest van het jaar‘, aldus de technologiefederatie. Ze vraagt daarom om een aantal noodmaatregelen om de economische schade binnen de perken te houden.

Om te beginnen, vindt Agoria het absoluut noodzakelijk dat het bestaande Belgische pakket van anticrisismaatregelen, waaronder de tijdelijke werkloosheid voor bedienden, dat van kracht was tot eind juni, voor de rest van het jaar wordt verlengd. ’De orderboekjes van de bedrijven zijn vandaag immers nog onvoldoende gevuld om alle werknemers aan boord te houden. Zonder verlenging hebben de bedrijven geen andere keuze dan mensen te ontslaan‘, vreest Agoria.

Daarnaast pleit Agoria voor maatregelen die ervoor zorgen dat de kredietverlening aan de bedrijven op peil blijft. ’Ook de kredietverzekering moet gewaarborgd worden. Het aanbod van de privékredietverzekeraars is vandaag ontoereikend omdat zij te veel rekening houden met de uitzonderlijke bedrijfsresultaten van 2009, ook voor structureel gezonde bedrijven. In die zin is het belangrijk dat de regering het Belgacap-systeem van aanvullende verzekering niet alleen waarborgt tot het eind van het jaar, maar de scope onmiddellijk uitbreidt.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content