Agoria: ‘2007 topjaar, 2008 gevoelige vertraging’

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Na vier jaar van onafgebroken stijging valt de groei in de Belgische technologische industrie in 2008 stil. Dat voorspelt Agoria naar aanleiding van een jaarlijkse enquête onder zijn leden. De technologiefederatie wijt de hapering aan de internationale conjunctuurvertraging, herstructureringen in de autoassemblage en het tekort aan technisch personeel. Ook de stijging van de energieprijzen gooit roet in het eten.

Met uitzondering van de automobielsector (-2,4 procent) was 2007 een topjaar voor de Belgische technologie-industrie. Zonder de automarkt steeg de omzet met 4,7 procent, groeiden de investeringen met 14 procent en kwam de werkgelegenheid ruim 1,8 procent hoger uit, zo‘n 4500 mensen. Dat had nog beter gekund. Een op vijf technologiebedrijven verklaart namelijk dat een personeelstekort zijn groei heeft geremd. Bij de IT-bedrijven had zelfs de helft last van krapte op de arbeidsmarkt.

Uit dezelfde enquête van Agoria blijkt dat de bedrijven heel wat minder optimistisch zijn voor 2008. Gemiddeld verwachten ze een nulgroei. De automobielsector trekt de cijfers opnieuw naar beneden met een negatieve groeiverwachting van -4 procent. Sectoren als ICT (+3 procent) en mechanica en mechatronica (+2,5 procent) houden nog behoorlijk stand. In de andere sectoren zoals metalen en materialen, metaalproducten en elektrotechniek is er sprake van stagnatie.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login