Achtergrond

Agile en architectuur: een ideale combinatie

Bart Bouwman, Jacob de Bree, Edzer Lawerman, Fedor Rutgers, Peter Tjeerdsma
Leestijd: 6 minuten

Het ontwikkelen van een architectuur in een Agile-omgeving roept direct vraagtekens op. Het is een combinatie die niet bij elkaar lijkt te passen en die vraagt om problemen. Niets is minder waar. Als we de sterke en zwakke kanten van beide aanpakken naast elkaar leggen, blijken ze juist goed bij elkaar te passen en elkaar zelfs te versterken. Een denktank van technisch automatiseerder Task24 heeft zich gebogen over het toepassen van een minimalistische architectuur, een aanpak die de sterke kanten van Agile en architectuur verenigt.

Stel je eens een huwelijk voor tussen een Agilist en een architect. Op een dag gaan ze op vakantie. De architect houdt rekening met alle mogelijke weersomstandigheden. Een tijdrovende voorbereiding en veel bagage met winterkleding, zomerkleding en regenkleding is het gevolg. De Agilist neemt echter maar één setje kleren en een creditcard mee. Die ziet wel wat voor weer het wordt en koopt passende kleding als dat nodig is. Raar voorbeeld? Nee, tegenwoordig worstelen steeds meer Agile-projecten met het probleem welke beslissingen je van tevoren moet nemen. Wat te doen met architectuur? Onnodige ballast of essentieel voor het succes?

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content