Agfa scoort Scandinavische orders in organisch geheugen en displays


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Het Noorse Thin Film Electronics en het Zweedse Acreo gaan de geleidende polymeren van Agfa Materials gebruiken voor respectievelijk organisch geheugen en bistabiele displays. Thin Film sloot ook een overeenkomst met het Koreaanse Inktec. De Noren willen met deze samenwerking een complete keten kunnen aanbieden voor de productie van organische geheugens. De Lage Landen zijn goed vertegenwoordigd in dit ecosysteem. Eerder ging Thin Film al in zee met OTB uit Eindhoven voor de printapparatuur, Solvay Solexis uit Brussel voor de inkt en Cartamundi uit Turnhout voor de applicatieontwikkeling en verkoop. Verder zitten daar de printerkopfabrikant Xaar uit het Britse Cambridge bij en systeemintegrator Soligie uit Minneapolis.

Met de overeenkomst timmert Thin Film verder aan de weg naar massamarkten voor zijn organische geheugens. Agfa‘s Orgacon-productlijn van geleidende polymeren is gebaseerd op polyethyleen-dioxythiofeen (Pedot). De Belgen werken al ruim tien jaar met dit transparante materiaal voor een reeks van toepassingen variërend van antistatische coatings tot elektroluminescente applicaties en aanraakschermen. Ze gaan het materiaal nu verder optimaliseren voor geheugentoepassingen.

’Agfa heeft de grootste reeks high-performance geleidende polymeren in de markt‘, licht Thin Film-CEO Johan Carlsson de overeenkomst toe. ’De samenwerking met Agfa zal resulteren in materialen toegesneden op verschillende printtechnologieën voor gebruik in massatoepassingen van onze geheugentechnologie. Bovendien hebben we met deze overeenkomst de langetermijnlevering veiliggesteld van grote volumes geleidende-polymeermaterialen.‘

De overeenkomst met de Koreaanse inkjetspecialist Inktec betreft de metaalprintprocessen, met name rondom zilvergebaseerde inkt voor het aanleggen van de geheugencelelektrodes. Ook Inktec gaat het materiaal en de processen verder optimaliseren voor Thin Films geheugen.

Acreo wil de Orgacon-producten gebruiken voor zijn papiergebaseerde goedkope displays voor slimme labels en verpakkingen. Deze werken met een materiaal dat blijvend van kleur verandert onder invloed van een elektrisch veld. De afbeelding blijft dan maximaal enkele uren zichtbaar.