Kort nieuws

Agfa moet achterstallige lonen uitkeren

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De Duitse federale arbeidsrechtbank heeft Agfa-Gevaert veroordeeld tot de uitbetaling van achterstallige lonen waarop ex-werknemers van de voormalige Duitse Agfa-vestiging aanspraak maakten. Dat meldt het Franstalige La Libre Belgique. De rechters vinden dat de beeldvormingsgroep uit Mortsel zijn personeel in 2004 slecht heeft geïnformeerd over de gevolgen van de verkoop van Agfa Photo aan investeerder Hartmut Emans. Kort na die overdracht ging de vestiging over de kop en kwamen 2900 arbeidsplaatsen te vervallen, waarvan 2300 in Duitsland. Volgens de Duitse pers kan de uitspraak Agfa-Gevaert enkele tientallen miljoenen euro gaan kosten.

Een brief van de Agfa-directie aan zijn medewerkers doet het bedrijf nu de das om. In dat schrijven drukte de top de personeelsleden op het hart hun contracten te laten overnemen door Hartmut Emans. Er werd alleen niet gewaarschuwd voor de problemen bij Agfa Photo en het risico op een faillissement. Harald Kaiser, advocaat van een aantal ex-werknemers, claimt zelfs dat de directie zware druk heeft uitgeoefend en zelfs heeft gedreigd met ontslag zonder vergoeding.

De uitspraak van de federale arbeidsrechtbank geldt voor twee voormalige Agfa‘ers, maar het effent de weg voor nog eens tweehonderd ex-personeelsleden. Die zijn ook verwikkeld in een juridische strijd om achterstallige salarissen over een periode van drie jaar, oprotpremies en ontslagvergoedingen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content