Kort nieuws

Agfa-Gevaert sluit zwaar jaar matig af

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Het Mortselse Agfa-Gevaert zette in het laatste kwartaal van vorig jaar 864 miljoen euro om. In dezelfde periode in 2006 kwam de beeldverwerkingsgroep nog tot 927 miljoen. Onder de streep draaide Agfa-Gevaert 27 miljoen euro verlies. Hoge grondstofkosten hadden hun weerslag op de resultaten. Tegenover het vierde kwartaal van 2006 waren de kosten voor aluminium – dat de Graphics-divisie gebruikt voor de productie van drukplaten – 8 miljoen euro hoger. De prijs van zilver, dat de hele organisatie toegepast, bleef op een zeer hoog niveau. Ook de sterke euro en de economische vertraging in de VS gooiden roet in het eten.

De Amerikaanse bordendrukker Sign-A-Rama kocht een Anapurna XL2, het vlaggenschip van Agfa’s breedformaatportfolio in industriele inktjet.

Over heel 2007 daalde de omzet licht: van 3,40 miljard naar 3,28 miljard euro. Lichtpuntje is de nettowinst. Die verdrievoudigde bijna van 15 naar 42 miljoen euro. Aandeelhouders die hopen op een bonus komen echter bedrogen uit. Agfa-Gevaert vindt dat ’het dividendbeleid de prestaties van het jaar moet weerspiegelen‘. De raad van bestuur adviseert daarom geen dividend uit te keren. Een teken aan de wand, want het dividend laat meestal zien hoeveel vertrouwen een bedrijf heeft in de toekomst. Voor het lopende jaar verwacht Agfa-Gevaert nochtans een stabiele omzet te kunnen neerzetten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content