Promotie

Afstembare lasers maken optische netwerken goedkoper

Marianne Vincken
Leestijd: 4 minuten

Heino Bukkems promoveert aanstaande maandag 13 februari aan de TU Eindhoven op afstembare telecomlaserchips. De researchresultaten beloven kostenbesparingen, omdat afstembare laserbronnen flexibeler zijn in te zetten dan lasers met een vaste golflengte. Heino Bukkems onderzocht in zijn promotieonderzoek in dienst van het Eindhovense JDS Uniphase twee nieuwe concepten om afstembare lasers met golflengtes rond de 1550 nm op één chip te maken. Tot nu toe bleven de resultaten van bestaande concepten voor afstembare geïntegreerde lasers achter bij die van de lasers met een vaste golflengte die ze zouden moeten vervangen.

In het eerste ontwerp gebruikt Bukkems een combinatie van twee roosters met verschillende roosterconstanten om een resonantiespectrum met één geselecteerde golflengte te verkrijgen (cascaded sampled grating laser, CSG). Het eerste rooster levert een reflectiespectrum met meer pieken. Het tweede zorgt ervoor dat resonantie optreedt op de gewenste golflengte. De verschillende secties in de laserholte moeten elektrisch van elkaar geïsoleerd zijn, maar optisch transparant zijn. Bukkems stelde hiervoor een uit vier secties bestaande laserholte voor.

De over een bereik van 40 nanometer afstembare lasers die de TUE-promovendus volgens dit concept maakte, hebben een optisch vermogen tot 10 mW. De niet-afstembare lasers halen vermogens van 10 tot 40 mW. Afstembare lasers gemaakt volgens andere concepten komen soms tot 20 mW, maar dat zijn grote systemen die niet op één chip zijn geïntegreerd. Bukkems kan nog beter. Simulaties gebaseerd op de experimentele resultaten voorspellen vermogens van meer dan 30 mW. De materiaalsamenstelling is namelijk verder te optimaliseren, op basis van de inzichten die hij gaande het onderzoek kreeg.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content