Nieuws

Afstandbestuurbare humanoïde haalt logelonenarbeider dichter bij huis

Leestijd: 4 minuten

Volgens Kees van Hee, decaan van de faculteit Wiskunde en Informatica aan de Eindhovense universiteit moet het niet moeilijk zijn om een mensachtige afstandbestuurbare robot te bouwen. Zo‘n apparaat kan een nieuwe industriële revolutie ontketenen. Van Hee deed zijn uitspraken op de maandelijkse lezingenreeks Super Tuesday van de TU Eindhoven, die deze keer op afstand bestuurbare robots, ofwel teleoperations, als onderwerp had. Teleoperations is ook het geestelijk kindje van Van Hee, die er op de themadag een vurig pleidooi voor hield. Zoals hij zelf zei ’niet gehinderd door enige kennis‘.

Veel meer dan twee handjes op een onderstel van 1,80 meter is er mechanisch gezien niet nodig voor een teleoperationsrobot. De software hoeft niet autonoom te zijn, dus ook daar liggen volgens Van Hee geen onoverkomelijke bezwaren. Een dergelijk systeem zou universeel inzetbaar zijn voor allerhande toepassingen en daarom economisch aantrekkelijk. Onderhoudsmedewerkers zouden veel goedkoper op afstand kunnen werken. In de visie van de decaan heeft een bedrijf een universele robot in de bezemkast staan. Gaat er een printeronderdeel stuk? De printerfabrikant repareert het op afstand. Moeten de lampen vervangen worden? Het verantwoordelijke bedrijf zet vanuit zijn thuisbasis de universele robot in.

Je kunt ook denken aan lagelonenproductie zonder de regie uit handen te geven, zo stelde Van Hee. Een Chinees of Indiër kan best vanuit zijn eigen land hier schoenenlappen, garnalen pellen of wafers laden. Een aantrekkelijk idee voor hen die vrezen dat R&D de productie volgt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content