Aes-vader Joan Daemen bijzonder hoogleraar in Nijmegen

Reading time: 1 minute

Author:

De Belgische cryptograaf Joan Daemen wordt bijzonder hoogleraar Symmetrische Cryptografie aan de Radboud Universiteit. Hij gaat een dag per week de Digital Security-groep van Bart Jacobs versterken. De overige dagen blijft hij als principal cryptographer werken bij Stmicroelectronics in Zaventem.

Daemen rondde in 1995 een moeizaam promotietraject af bij de KU Leuven. Na enkele omzwervingen in de it kwam hij terecht bij Banksys, waar hij aan de Proton-betaalkaart ging werken. Via via werd dit bedrijf opgekocht door Stmicroelectronics, waar hij sindsdien werkt.

Daemen is vooral bekend als medebedenker van de advanced encryption standard (aes). Samen met Vincent Rijmen ontwierp hij eind jaren negentig het Rijndael-algoritme als inzending voor de zoektocht van het Amerikaanse Nist naar een standaard voor symmetrische cryptografie, die als open competitie was opgezet. In 2000 kwam dit algoritme als winnaar uit de bus, waarmee het in een klap de wereldwijde de facto-standaard werd voor symmetrische cryptografie.

Drie jaar terug deed Daemen dit nog eens dunnetjes over toen hij samen met Gilles Van Assche en Guido Bertoni van ST en Michaël Peeters van NXP een voorstel ontwierp voor een nieuw hash-algoritme. Deze Keccak-aanpak kwam uit winnaar uit de bus en is door het Nist bestempeld als Sha-3.