Opinie

Achter de hightech façade

Angelo Hulshout is consultant bij ICT NoviQ.

Leestijd: 3 minuten

We hebben het goed voor elkaar in Zuidoost Brabant. Net zo goed als in Aken, Delft, Luik, München, Stuttgart, Twente en al die andere technologieregio‘s. De bedrijven die er zijn gevestigd, veelal gericht op halfgeleiders, consumentenelektronica en automotive-producten, leveren allemaal hun eigen bijdrage aan de hightechindustrie en verdienen daar gouden bergen mee. Nou ja, allemaal, er valt wel eens een bedrijf of project door de mand, meestal met een faillissement of een flink investeringsverlies tot gevolg. De verklaring ligt in die gevallen snel op straat: slecht management, verkeerde keuzes, hoeveelheid werk of marktwerking onderschat en ga zo maar door. Schijnbaar iets dat incidenteel voorkomt en niet te veel aandacht en diepgaande analyse verdient. Doorstarten, andere managers aanstellen in ontwikkeling of projectleiders vervangen en we gaan weer door op een aangepast spoor.

Kijkend naar productontwikkeling van met name embedded software zie ik echter nog iets heel anders. Daar ontbreekt de professionaliteit. Het principe om doordacht te werk te gaan, lijkt te worden verdrongen door de haast van de markt en het probleem van de dag. Onze trotse hightechbedrijven, maar ook die van onze ooster- en zuiderburen, maken er regelmatig een potje van. De fouten waar we ambtenaren graag van beschuldigen – stroperigheid (meestal in subsidietrajecten), bagatelliseren van problemen (probleemwijken worden aandachtswijken), gebrek aan systeemdenken en angst voor verandering – maken we in onze hightechwereld net zo goed.

Het mooiste voorbeeld hiervan is en blijft de manier waarop veel bedrijven hun eigen ontwikkelgereedschap voor software blijven schrijven. Buiten basisgereedschap als compilers ontwikkelen zij heel veel zelf, al dan niet in de vorm van ’scripts‘. Incidenteel maar gelukkig steeds minder, schrijven ze zelfs het besturingssysteem nog zelf. Gevolg: enerzijds moet alles snel en marktgericht, anderzijds hebben bedrijven meer softwareontwikkelaars nodig om de mensen die de echt belangrijke software schrijven te ondersteunen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content