Kort nieuws

Academisch Nederland kwaad op minister Leers

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De universiteitenvereniging VSNU, de Hbo-raad, het Interstedelijk Studentenoverleg (Iso) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) geven minister Leers van Immigratie en Asiel een veeg uit de pan. Hij verhoogt op korte termijn de kosten voor kennismigranten, studenten en gezinsleden van buiten de EU. Zij zullen vanaf 1 juli honderdvijftig euro – een derde – extra moeten betalen voor hun verblijfsvergunning. Dat schaadt de kenniseconomie, stellen de organisaties in een persbericht.

’Het besluit om de legestarieven te verhogen, staat in schril contrast met de kabinetsambities om Nederland terug te brengen tot de wereldtop vijf van kenniseconomieën. Ook negeert het kabinet hiermee het recent uitgebracht advies van de topteams uit het topsectorenbeleid van ELI. De topteams adviseren het kabinet om meer hoog opgeleid talent aan te trekken uit het buitenland om aan de vraag van de arbeidsmarkt te kunnen voldoen‘, schrijven de organisaties.

Ook de korte termijn waarop de maatregel ingaat, wekt wrevel bij de organisaties. Leers kondigde de verhoging maandag aan, vrijdag gaat deze al van kracht. Dat maakt het onmogelijk om studenten goed te informeren en procedures aan te passen, vinden de vier: ’Deze vorm van onbehoorlijk bestuur is bijzonder schadelijk voor de reputatie van de instellingen en van Nederland ten aanzien van de internationale studenten.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content