Abu Dhabi investeert miljarden in Gosse Boxhoorns zonne-energieplannen

Reading time: 1 minute

Author:

Diverse media melden dat de financiering rond is voor The Silicon Mine, een nieuw te bouwen siliciumfabriek nabij het Limburgse Geleen voor de productie van zonnecellen. Geestelijk vader Gosse Boxhoorn heeft de Al Manhal International Group uit Abu Dhabi bereid gevonden om 200 miljoen euro te steken in de bouw. Op termijn kan daar nog een miljard bijkomen voor verdere groei. Bovendien wordt er gesproken over een miljardenpakket over vijftien jaar voor andere schakels in de zonnecelketen in deze regio, waarvan 2,7 miljard uit Abu Dhabi moet komen.

Volgens de plannen moet The Silicon Mine in 2012 open gaan en dan jaarlijks ruim zesduizend ton polykristallijn-siliciumwafers produceren. Op termijn moet dat uitgroeien naar twintigduizend ton. Bij deze hoeveelheden zijn er ruim duizend werknemers nodig.

The Silicon Mine kent een lange geschiedenis. De eerste plannen stammen al uit 2003, maar Boxhoorn kon de financiering ervoor niet rondkrijgen. In een interview met Bits&Chips eerder dit jaar verklaarde hij in 2008 zeer dicht bij een deal te zijn geweest toen de kredietcrisis roet in het eten strooide.

Naast de Al Manhal International Group steken ook de provincie Limburg (12 procent), DSM (10 procent), particuliere investeerders en de initiatiefnemers geld in The Silicon Mine. Volgens wijlimburg.nl zijn de investeerders geïnteresseerd in de plannen omdat het de gehele productieketen voor zonnecellen moet gaan bestrijken.