Technieuws

Absorptie nanotech-zonnecellen maximaal een factor drie beter

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Nanostructurering kan de lichtabsorptie van zonnecellen met een factor 12n2 verbeteren, waarbij n de brekingsindex van het celmateriaal voorstelt. Dat hebben fysici van Stanford University uitgerekend.

Als halfgeleider met een indirecte bandgap absorbeert silicium licht niet al te best. Eigenlijk is er een vrij dikke plak nodig om bijna alle fotonen op te nemen. Maar dikke plakken zijn duur. Daarom hebben onderzoekers gezocht naar manieren om licht heen en weer te laten kaatsen, zodat de kans groter wordt dat een foton wordt geabsorbeerd. Dat kan met spiegellagen, maar ook door het oppervlak te verruwen. Veel licht dat afketst op de wandjes van minuscule spleten komt dan silicium tegen.

Al in de tachtiger jaren hadden wetenschappers uitgerekend dat deze strategie de absorptie met maximaal een factor 4n2 verhoogt. Daarbij hielden ze echter geen rekening met de nanotechnologie. Sommige nanostructuren, al dan niet in lagen, kunnen licht namelijk efficiënter gevangen houden. Om precies te zijn kunnen ze dat een factor drie beter dan simpele oppervlaktestructuring, zo toont het Amerikaanse onderzoek aan.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content