Kort nieuws

ABN Amro bekritiseert aanpak Brainport

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

De stichting Brainport faalt in het opstuwen van Zuidoost-Brabant tot toptechnologische regio in Europa. Het initiatief mist de regie en praat onvoldoende met het midden- en kleinbedrijf. In de nota ’Van brains naar baten. Breng Brainport in balans!‘ schrijven economen van ABN Amro dat MKB-ondernemers zich weinig betrokken voelen bij Brainport en amper op de hoogte zijn van de subsidiemogelijkheden.

Het rapport stelt dat de regio rond Eindhoven beschikt over een groot innovatiepotentieel, maar zich nog beter zou kunnen ontwikkelen. De vijfde agglomeratie van het land is gelegen in de enige Nederlandse provincie die voldoet aan de Lissabon-doelstelling voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling. ’De regio heeft onmiskenbaar potentie om uit te groeien tot de top van Europese kennisregio‘s‘, schrijft ABN Amro.

ABN-econoom Wouter van Aggelen stelt echter dat haast geboden is. Noord-Brabant is het afgelopen jaar flink gedaald op de ranglijst van meest innovatieve gebieden in Europa. De provincie kelderde van positie vier in 2003 naar de twintigste plaats vorig jaar. ’De Nederlandse kenniseconomie zakt steeds verder af naar de internationale middenmoot. Zelfs de Brainport-regio hoort niet bij de Europese top‘, aldus de bank, die noteert dat de formele toekenning van de Brainport-status door het Rijk bemoedigend is, maar onvoldoende.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content